Pages

Saturday, 18 September 2010

Ujian Lisan Bahasa Melayu : tapi cakap english?


hari ni tiba2 teringat satu kes nie
boleh buat entri nie..hehe..

ingat x zaman sekolah dulu-dulu..
masa tu macam-macam ujian ade..
termasuklah ujian lisan bahasa melayu dan juga inggeris..
(sekarang aku x sure ujian tu wujud lagi ke x) hahhaha
pasal zaman sekolah2 ni, bukan zaman aku lagi daa..

aku nak cite pasal sorang budak nie..
yang jugak merangkap jiran sebelah rumah aku..
dulu die penah cite kat aku kisah die nie..

die kata sekolah die nie x lama lagi nak buat ujian lisan bahasa melayu
so, die pun pilih la topik yang dah disenaraikan
ujian lisan ni kalau x silap aku
boleh buat dalam macam2 bentuk
yang jiran aku nie pun, ambik 'berita' sebagai tajuk utama

pada hari ujian lisan tu.. (setelah x tido sehari semalam menghafal skrip...ye ke? eheee... merapu jek nie)
jiran aku ni pun punyer la bersemangat nak tunjukkan pada cikgu bm die bahawa betapa menariknyer idea yang bakal die tunjukkan kejap lagi
bila sampai giliran die..


jiran aku ni duduk la depan kelas..
ambik satu kerusi n meja..
buat ala-ala pembaca berita korea yang glamour tu..
sape yer??
padahal kalau tanya aku, sumpah aku x kenal sorang pun..kikiki...
dengan penuh yakin die membaca berita tersebut dengan sebutan baku..(agaknye la.. aku xtau pun, pasal xdek ditempat kejadian..haha)
at last diakhir berita tersebut die pun mengakhiri beritanya dengan berkata:

"8tv.. we're different"..

waakakaka..mau x tergelak aku dengar cite die nie masa tu
sudah terang lagi nyata tertulis kat whiteboard depan kelas tu
'UJIAN LISAN BAHASA MELAYU'
macam mana la boleh terkeluar bahasa omputih tu plak
ntah dari benua mana la die import perkataan tu..hahaha

agak2 kalau korang jadi cikgu bm tu, bape markah yang korang nak bagi??
hak8... nasib baik aku xdek dalam kelas tu!

ape2 pun tahniah kepada kepada Mr.Exandermiex kerana telah lulus ujian lisan! =D
(tribute to Mr.Exandermiex )

1 comment:

Hazeeha Ibrahim said...

haha.eman mmg senget.

Related Posts with Thumbnails